Konobari Banjalučki

2016-05-07 23:27
Iako su banjalučki hoteli "Bosna" i "Palace" uvijek imali dobre kelnere, ipak malo je, nažalost, njihovih imena ostalo u sjećanju. Sjećanja navi­ru na davne godine: Milan Vejnović, kasnije postao direktor  "Bosne", Rajko "Švarc", Afgan, mali Lazo, Mahmut Bućo, Cota, Suljo Skocić, Branko Krečar, Drago Savić, Stjepan Brtan, Ostoja Ždral, Marko, Mustafa Mravac, Boro Galić, Slavek, Aćim, Zembo, Bare... Ko bi ih sve mogao po­ brojati, pogotovo što je svako imao svaga kelnera. Ipak, svi su imali nešto zajedničko, željeli su poslužiti gosta da bi zajednički podijelili radost zado­voljstva. Stoga je svaki gost imao svoga kelnera, sto su kelneri uzimali za priznanje.
I dok je uvijek sporno pitanje tko je bio najbolji banjalučki kelner, oko barmena nema spora. Titulu najboljeg sigurno nosi Emerik Dragojević, koji se kasnije iskazao i kao izvrstan i okretan kelner, sto nije čudo, jer je ovaj Dalmoš po svijetu učio manire ugostitelja. Šjor Emerik je i jedini ušao  u  stihovanu  rubriku  "Znani Banjalučani"  objavljivanu  početkom
 
  
 
Prvi visoko kvalificirani ugostiteljski radnici. Stoje s lijeva na desno: Bog­dan Babić, Savo Predić, Boro Galić, Anton Rađen, Vidoje Dejanović, Drago Savić; sjede: Slavko-Slavek Banusić, Stjepan-Stipo Brtan, Drago Patler i Rade Marić.
 
 
osamdesetih godina 20. stoljeéa u banjalučkom "Glasu", a ispisivao ju je dobro i domišljato Milan Riman, iza kojeg pseudonima se skrivao dipl. pravnik Mihailo Varcaković, koji je, kako sam kaže, "svremena na vrijeme ali dugo pisao humorističke priče, aforizme i pjesme, te daje humorističko obrazovanje stekao u beogradskom 'Ježu' u kome je objavio i prve tek­stove". Milan Riman je dobitnik i više nagrada: istakao se u Rafovoj ligi humorista ("Večernje novosti", 1966.), pobjednik mjesečnog Šampionata humora ("Vjesnik", 1970.), treća nagrada za ljubavni aforizam časopisa 'Ježev humor" (1986.), dobitnik priznanja Društva za humor, satiru i kari­katuru Slavonski Brod (1984.),... Aforizmom je ušao u Antologiju srpskog satiričkog aforizma "Istorija apokalipse", koju je uredio Aleksandar Baljak 1987.
 
I svi su znali koji je to Emerik, jer veé je bio dobro znan
No vratimo se banjalučkim kelnerima. Nakon prvih poratnih godina ko­lone turista iz bijeloga svijeta ponovo su počele pohoditi i Banjaluku, pa su se sve šire počela otvarati vrata turizmu. Zbog toga je banjalucka Privred­na komora, koja je vodila glavnu riječ o razvitku turizma u banjalućkom podrucju, organizirala visemjesečni tečaj za stjecanje naslova viso­kokvaliciranih ugostitelja. Tako je banjalučko ugostiteljstvo 1958. godine dobilo prvih 10 visokokvalificiranih radnika u banjalučkom i krajiškom ugostiteljstvu. To zvanje su stekli: Bogdan Babić, Slavko Slavek Banusić, Stjepan Stipo Brtan, Vidoje Dejanović, Boro Galić, Rade Marić, Drago Patler, Savo Predić, Anton Rađen i Drago Savić.