Moja kriminalna prošlost

2014-07-24 00:33

Moja kriminalna prošlost je veoma složena stvar. Teško je to objasniti to je stvar za velike kriminologe a ne za nas sitnu raju.
Moj prvi kriminalni čin je bio ometanje nastave.
Evo kako tamo negdje 1972 godine ja i moj komšija Svemir Bzik objesni momci u trenucima zajedničkog suludog bijesluka hodali smo oko škole koju smo tad zvali Šupara. Sad na tom mjestu je osnovna škola mislim da se zove neznam ni ja kako.
K'o djeca smo se igrali tu oko škole i hodajući okolo usput malo zavirivali kroz prozore u učionice gledajući što se tamo dešava u toku nastave. Ništa naročito pogledaš nasmiješ se i produžiš. Rutinska kontrola reklo bi se.
Ali tog nesretnog dana dok smo nas dvojica gledali kroz otvoren prozor odvijanje nastave odjednom iza naših leđa stvoriše se četri odrasla kršna momka svaki od po šesnaest godina i oni se kao čopor vukova sa Manjače baciše na nas i privedoše nas u tamo neki razred gdje je sjedio neki sredovječni profesor i držao predavanje. Uđosmo u taj razred a đaci se navališe smijati. Šta ćes djeca k'o djeca a profesor naredi onoj četvorici da nas sprovedu do direktora. Direktor nas gleda kao sumanut ništa ne progovara gleda nas kriminalce od po dvanaest godina dohvati se telefona i pozva narodnu miliciju da nas pokupi i vodi. Tako i bi za petnastak minuta se stvoriše marica (kombi marke Tam) i dva kršna milicionera sa pištoljima okačenim i pendrecima o pojasu. Ubaciše nas u maricu i pravac SUP u ruke dežurnom inspektoru.

Čovjek kad nas je vidio da pukne od smjeha on koji se bori protiv svakojakog kriminala treba da sasluša nas djecu od koji imamo 12 i 11 godina. Ništa zovnuše oni čika Slavka Bzika Svemirovog tatu koji je tad bio direktor osnovne škole u Vrbanjcima i moju dragu mamu u to doba službenicu hotela Palas. Dodjoše oni da preuzmu svoje dvije crne ovce u familiji. Neznam šta se tu među njima događalo ali čujem samo smijeh a koliko sam svatio inspektor je naše roditelje poznavao i da su se smijali ludom direktoru i još ludjem profesoru. I tako naša teška krivična djela su sankcionisana opomenom da se klonimo budala profesora iz Šupare.