Parkovi i Banjalucke ulice

2012-12-10 14:52

I sad poslije toliko godina sta reci o nasem parkicu ( Park Petra Kocica sa onom lijepom Fontanom) nikad prezaljenom kojeg nam unistise samo zato da se zna da je grad nastao tek iza 1992. godine.

Sve sto je bilo za ponos u nasem gradu unisteno je. Ferhadija, Arnaudija, ovaj nas lijepi park Petra Kocica sa onako lijepom fontanom pa park palih boraca.

U Banja Luci je ucinjen presedan u odnosu na sve vece gradove bivse SFRJ. Naime svi veliki gradovi u bivsoj nam drzavi su uspjeli da sacuvaju svoja stara gradska jezgra njihove parkove spomenike i bogomolje bilo koje konfesije. To u Banja Luci nije bilo moguce jer u gradskoj vlasti nije bilo Banjalucana iz grada.

 

          

Evo primjera Banja Luka strogi centar grada ulica Ivana Franje Jukica. Nove nakaradne zgrade u centru sto u podpunosti odudaraju od arhitekture u doba kad je centar nastao odnosno kad je dobio svoje uoblicenje  50-tih godina proslog stoljeca.

Poslije zemljotresa '69. sruseni su objekti koji nisu bili za sanaciju ali poslije '92. masovno se rusilo ii nakaradno gradilo. Na pocetku ulice izgradjene dvije zgrade koje same po sebi odudaraju jedna od druge zatim ostala jedna jedina privatna kuca i to porodice Patras sa pripadajucim ugostiteljskim objektom ostalo sve poruseno i izgradjeno nesto sve u staklu na 5 metara od balkona susjednih zgrada tako da jedni drugima u krevete gledaju.

Nije ovo divlja gradnja ve legalizovana divljacka gradnja sto nigdje ne postoji u gradovima koji drze do svoje arhitektonske bastine.

Pogledajmo samo nazive ulica u gradu. Ljudi koji su polozili svoje zivote za slobodu naseg grada dobili su barem priznanje od grada da neka od gradskih ulica dobijenjihovo ime. Dolaskom novopridoslih u grad preimenovali su ulice jer im ideoloski a i nacionalno ne odgovaraju nasi narodni heroji. I tako dobismo imena ulica po tamo nekim srednjovijekovnim banditima pa pljackasima i nasilnicima iz Turske vladavine u Srbiji. 

 

Pogled na ulicu Relje Krilatice ( Hasana Brkica) u Boriku. 

Niti su oni za svoga lopovskog zivota culi za Banja Luku niti je i jedan rodjeni Banjalucanin cuo za njih. Ali eto kako sila boga ne moli tako i Banjalucani nijemo ibez glasa odrekose se svojih narodnih heroja zarad sjecikesa i kabadahija nepoznatih kao recimo i tamo neki Todor od Stalaca u Mejdanu.

I tako to ide Banjalucani dobre komsije i prijatelji otjerani su a ovi polako ali sigurno gaze i unistavaju sve odznacaja sto u gradu ostade.

Kastel polako ali sigurno propada, Iza hotel Palasa neka cudna gradjevina umotana u caarsaf a park palih boraca i park Petra Kocica su vec odavno usli u kategoriju uspomena.

Sad u Banja Luci ima vise crkvi nego parkova i bolnica ili bibljoteka recimo.

Galleria foto: Banjalucki parkovi