Sjećanja iz djetinjsva

2012-11-16 13:42

Sjecam se tih godina iz djetinjsva provedenih u Boriku i mnogo lijepih uspomena na ondasnji zivot u tako za to vrijeme ogromnoj zgradi. Na osmom spratu smo zivjeli i sa prozora imali predivan pogleda na grad. Promatrali smo kako se oko nas gradi izgradjuje nova savremena Banja Luka i za razliku od ove sadasnje  pazilo se da se ne rusi sve odreda i da se na divlje gradi.

Pogled na Ferhadiju i grad u doba ramazanskog posta moja majka je predvece cesto zagledala u minaret i ocekivala kad ce se upaliti zeleno svjetlo na minaretu.

Tad bi silazila u prizemlje gdje je preko puta lifta zivjela jedna baka muslimanka koja nije se nesto puno kretala i majka ju je obavjestavala da kraj postu i da moze da jede i pije. Zato je za bajram bilo baklave i urmasica vazda. Stari nasi su se pazili medjusobno isto tako u stanu do naseg zivjela je jedna porodica sa dvije cerke. Dzenana i Indira. Dzenana je bila djevojcica mojih godina i zajedno smo u osnovnu skolu isli dok je Indira bila koju godinu mladja.

Njihova mama Zinka je bila pobozna zena i redovno je klanjala i postovala svoje obicaje, tata im vec nije bio vjernik. Sjecam se dobro dana kad je moja majka kuhala pasulj sa suhim mesom koji je moj komsija Dzanin tata obozavao ali u njegovoj kuci se to nije moglo kuhati iz postovanja prema vjeri i obicajima onda moja majka uzme nas tanjir i napuni ga do vrha mesom i pasuljom ponese i nasu kasiku pa pravac kod Suhonjica da moj komso oceifi. Ovo da se ne zaboravi molim teta Zinka je bila veliki maher i pravljenju baklava.

Sad bi takvi dogadjaji bili bogohuljenje i grijeh ali u to vrijeme je to bio znak postovanja i tolerancije i znak zajednistva.

A imali smo i jedno svesteno lice u zgradi. Zajedno s nama na ulazu je zivio i jedan pravoslavni svestenik sa svojom porodicom. Bio je to jedan simpatican za mene ciko sa malom dobro dotjeranom bradicom, rijetko kad sam ga vidjao u mantiji veoma kulturan covjek. Imao je zenu i sina taakodje dobro odgojenog i kulturnog. Mislim da se Kostresevic prezivao.

I tako je vec od malena bilo da "Cuva bog Zelju svog"

Imam neki osjecaj da su u to doba vjerski sluzbenici bilo koje konfesije bili veoma kulturni i pristupacni ljudi. Sad ih gledam sve neke naopake i naduvene ali o tom po tom.